torstai 19. maaliskuuta 2015

Enbuske & Linnanahde kiihottamassa kansanryhmää vastaan?



Torstaina 19.3. MTV3-kanavan ohjelmatietona levisi internetin tv-oppaissa ohjelmatieto "Enbuske & Linnanahde Crew – Miksi somali raiskaa?". Kokonaisuudessaan tällainen:  

Enbuske & Linnanahde Crew



Miksi somali raiskaa? Sekasorron keskeltä valtiovarainministeri Antti Rinne - Suomi, koko maailman Talvivaara? Jääkiekkolegenda Timo Jutila. Kaikkien aikojen taikashow ja Egotrippi laulaa.





Kyseinen ohjelmatieto, sen ensimmäisenä painottuva kohta "Miksi somali raiskaa?", esittää somalit raiskaajina. Kysymystä ei esitetä edes vihjailevassa muodossa, vaan otetaan suoraan lähtöoletukseksi, että "somalista" voidaan puhua henkilönä, jonka määräävä piirre on se, että hän raiskaa.


Näin ei pitäisi tehdä. Miksi ei?



I: Somali ei raiskaa, vaan vuositasolla puhutaan korkeintaan hieman alle tai yli promillesta


Optulan tutkimuksen mukaan afrikkalaisperäisillä maahanmuuttajilla, heidän muassaan somaleilla, on raiskauksista epäiltyjen tilastossa yliedustus, joka ei selity yksin ikärakenteeseen tai sosioekonomiseen luokka-asemaan liittyvillä tekijöillä. Mutta kuten Optula muun muassa varoittaa, tilastot eivät ota piilorikollisuutta huomioon – ja suoria kulttuurisia selittäjiä etnisten ryhmien osalta on varottava vetämästä (ks. linkatussa s. 104–105). 

Enbusken & Linnanahteen ohjelmatiedossa raiskaaminen kuitenkin yleistetään somalien piirteeksi, vaikka vain pienenpieni osa somalimaahanmuuttajista on tuomittu raiskauksestaTässä Tilastokeskuksen lukuja (kiitokset Make Kähköselle ja Jussi Saarelmalle). Ensinnä koonta vuosilta 2009–2013. Epäillyt seksuaalirikokset, Somalian kansalaisten osuus punaisella (sinisellä Suomen kansalaisten Suomessa tekemät):





Ja tässä vuosittaiset luvut Suomessa asuvien Somalian kansalaisten saamista raiskaustuomioista 2009–2013: 0, 4, 2, 5, 2 (kunakin vuonna annetut tuomiot; itse rikokset ovat voineet tapahtua esim. edellisenä vuonna).
Vertailun vuoksi somaliyhteisön koko Suomessa vuonna 2013 (Somaliassa syntyneet, Somalian kansalaisuuden omaavat, kieltä puhuvat; lähde Wikipedia):

9 6187 46515 789

Kun vertailulukuna käytetään keskimmäistä (jota tuomioluvut 0, 4, 2, 5, 2  ymmärtääkseni koskevat), Suomessa asuvista Somalian kansalaisista siis 0–0,067 prosenttia sai vuosittain tuomion raiskauksesta (mukaan lukien rikosnimikkeeltään törkeät). 

Tätä vasten Enbusken & Linnanahteen kysymys "Miksi somali raiskaa?" on suurin piirtein yhtä järkevä kuin "Miksi toimittaja raiskaa?", mikäli otaksumme, että toimittajataustaisten vuosittainen todennäköisyys raiskata ja saada siitä tuomio on luokkaa 0–0,067 prosenttia.

Lukuja toki kasvattavat ryhmän toisen puolikkaan eli somalitaustaisten mutta ei Somalian kansalaisten mahdolliset vuosittaiset tuomiot (somalialaisista maahanmuuttajista Suomen kansalaisuuden on saanut noin kolmannes). Mutta silloinkin puhutaan edelleen vain promilleista – jos pidämme todennäköisenä, että määrä on vastaava kuin Somalian kansalaisia koskien, yhteensä korkeintaan hieman yli yhdestä promillesta. Tämä näyttää ymmärtääkseni todennäköiseltä linkatun Optulan tutkimuksen valossa, vaikka siinä ei puhuta määristä vaan suhdeluvuista. (Lisäksi tutkimuksessa todetaan, että yleensä ottaen raiskausrikosepäillyistä vain 1 % on toisen polven maahanmuuttajia.)




II: Suhdeluku kuulostaa suurelta, mutta ei määritä ryhmää eikä yksilöä

Julkisuudessa on viime viikkoina puhuttu suhdeluvuista, ennen muuta "13-kertaisuudesta", viitaten aiemmin linkkaamaani Optulan tutkimukseen. Suhdeluvut tuottavat yliedustusta jo vähäisilläkin tapauksilla, kuten Jori Eskolin blogissaan tiivistää. "Jos [...] oletamme vaikka, että 5.000.000:sta suomalaisesta 300 syyllistyy raiskaamiseen, vastaavaan suhdelukuun pääsee jokin erikseen määrittelemätön  15.000:nnen ihmisryhmä sillä, että yksi (1kpl) kyseisestä ryhmästä raiskaa. Alle 15.000:nnen populaatiot ovat siis jo pelkän yhden mahdollisen raiskaajan vuoksi 'yliedustettuina' ja siten 'maahanmuuttokriittisessä' narratiivissa vioittuneita ja heidät pitäisi kuljettaa takaisin kotimaihinsa." 

13-kertaisuuteen riittää tällöin 13. Voiko 13 määrittää 15 000 ihmisen populaatiota? Ei tietenkään. Se 0,09 prosenttia. Eskolinin mukaan on katsottava tosiasiallisia lukuja, ei suhdelukuja, koska muuten syntyy harhaanjohtava vaikutelma – esimerkiksi tyyliin "somali raiskaa". Suhdeluku ei myöskään ole todennäköisyys: kun kohtaat suomalaisen ja somalin, somali ei ole kolmetoista kertaa todennäköisemmin raiskaaja, koska hän ei ole yhtä kuin etninen ryhmänsä vuositasolla – eikä häntä pidä katsella etenkään sen noin promillen edustajana, joka sinä vuonna saattaa syyllistyä raiskaukseen.

Jokainen raiskaus on liikaa, mutta jos raiskauksille ja vastaaville Suomessa oikeasti halutaan tehdä jotain, "Miksi somali raiskaa?" -tyyppisen kysymyksenasettelun ei pitäisi olla – valitettavasta ja törkeästä Tapanilan tapauksesta huolimatta – se, minkä ympärillä keskustelu pyörii. Ja kuten on nähty, kysymys noin asetettuna on harhaanjohtavasti etnistä ryhmää leimaava.


III: Rasistista – ja vastaanottokontekstissaan mahdollisesti kansanryhmää vastaan kiihottamista
Enbusken ja Linnanahteen ohjelman ajatuksena on ehkä vain pohtia yliedustuksen syitä neutraalisti, mutta on todettava, että ohjelmatieto on aseteltu tyypillisen rasistisella tavalla, joko tahallaan tai tahattomasti.  
On toki voitu haluta kikkailla intertekstuaalisesti journalistisilla kliseillä kuten "Miksi Raimo raiskaa", mutta erona on, että Raimo ei ole rasistisesti vainottu vähemmistö. 

Ohjelman esittelytapa on varsin lähellä kiihottamista kansanryhmää vastaan – ellei juridisessa mielessä, vähintään kontekstuaalisessa mielessä. Internet on rasistista lynkkausmielialaa ja somalivihaa täynnä, nyt myös kiitos Enbusken & Linnanahteen, heidän tuotantoyhtiönsä tai MTV3:n. 

Sillä, miten itse ohjelma asiaa käsittelee, ei ole ohjelmatiedon tuomittavuuden kannalta merkitystä. Ohjelmatieto on jo tuottanut vahingon ja jää elämään internet-hakuihin senkin jälkeen, kun ohjelmaa ei ole enää nähtävissä. Virhe on siis tietyssä mielessä peruuttamaton. 


Kriittinen kysymys kohdistuu täten siihen, ovatko ohjelmatiedoista vastuulliset – MTV3 sekä taustalla tuotantoyhtiö Yellow Film tai ohjelman toimittajat itse – vähintäänkin rikkoneet hyvää journalistista tapaa levittäessään rasistisesti muotoiltua ohjelmatietoa. 



IV: Ohjelmatieto rikkoo mitä todennäköisimmin journalistista etiikkaa

Julkisen sanan neuvoston "Journalistin ohjeista" on rikottu nähdäkseni ainakin seuraavia kohtia:

"8. Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen." 

- On levitetty valheellisesti leimaavaa tietoa ja annettu tukea sellaisen kasautumiselle internetiin.

"11. Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta." 

- Ohjelmatiedossa esitetään tosiasiana, että somali raiskaa.

"15. Otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate." 

- Optulan tutkimusten mukaan somali ei raiskaa, vaan pieni murto-osa somaleista on tuomittu raiskauksesta. Ohjelma ei voi todistaa toisin, koska "somali raiskaa" ei ole totuus vaan tolkuton, jättiläismäinen yleistys; etenkin ns. maahanmuuttokriittisessä kontekstissaan yleistämistä palvelevana ilmaisuna myös selvästi valheellinen yleistys.

"26. Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti." 

- Etnistä ryhmää halvennetaan yleistäen raiskaaminen "somalin" olemukselliseksi piirteeksi, mikä on rasismia ja palvelee ns. maahanmuuttokriittisessä keskustelukontekstissaan myös kiihottamista kansanryhmää vastaan.


Lisäys: JSN antoi MTV:lle langettavan päätöksen 19.8.2015, ks. http://www.jsn.fi/paatokset/5785-mtv-15/



Ei kommentteja: