maanantai 25. heinäkuuta 2011

Breivikin "manifestin" aatteellis-retorisesta sisällöstä

Historioitsija Jussi Jalonen on käynyt kansalaiskeskustelun eli todellisuus.org-forumin puitteissa läpi joukkomurhaaja Breivikin "manifestin".

"Andrew Berwickin" eli Anders Breivikin omakseen tunnustama kirjoitus ei mitastaan huolimatta "ole millään tavoin 'sekalaista ajatusvirtaa', vaan tasan tarkkaan maahanmuuttokriittisen ja islamkriittisen ajatushautomon tekstiä."

 Jalonen käy läpi tekstin aatteellista perussisältöä:

"Breivikin kirjan johdannossa käydään käsiksi 'poliittiseen korrektiuteen'. Tästä siirrytään luontevasti 'kulttuurimarxismiin' ja 'monikulttuurisuuteen'. 'Valkoisen heteroseksuaalisen miehen' identiteettipolitiikka saa sekin osansa. Sitten seuraa pitkä vuodatus islaminuskon kauheudesta ja kautta historian jatkuneesta uskontojen sekä sivilisaatioiden välisestä taistelusta. 'Dhimmin' käsitettä ruoditaan perusteellisesti, ja 'islamisaatio' sekä muslimien väestöräjähdyksen uhkatekijät ovat esillä. Tämän jälkeen on liitetty toimitettu kokoelmateos niinsanottuun islamkriittiseen genreen lukeutuvien bloggaajien kirjoituksia. Keskeisiä ovat Fjordman ja Robert Spencer. Pamela Geller mainitaan muutamaan otteeseen, ja Hommaforumillakin suositusta Gates of Vienna -blogista on lainattu parhaita paloja. Samaan kategoriaan kuuluva Brussels Journal, joka niin ikään lukeutuu hallintovaliokunnan puheenjohtajan [eli Jussi Halla-ahon blogissaan] suosittelemiin uutislähteisiin, on myös esillä. Maahanmuuttokriittisten ihailemista poliitikoista useimmin on mainittu Geert Wilders. 

Kuulostaako tutulta? Niin minustakin." 

Selkeänä viestinä on siis maahanmuutto-, monikulttuurisuus- ja islamvastaisuus, jota perustellaan erittäin värittyneillä ja kärjistävillä internet-alakulttuurin kierrättämillä "totuuksilla". 

Jotkin julkisuudessa olleet uutiset, joiden mukaan teksti voitaisiin liittää lähinnä kirjeterroristi Unabomberiin, ovat olleet hyvin harhaanjohtavia.[1] Sen sijaan"maahanmuuttokriittisille ominainen retoriikka paistaa joka sivulta. Keskeisiltä osiltaan opus jättää aivan samanlaisen vaikutelman kuin [Halla-ahon] Scriptan tai jonkun Vasarahammerin blogin lukeminen. Tämä on niin kristallinkirkasta kuin olla ja voi, eikä vähimmässäkään määrin sekavaa tai epäselvää."

Toisessa viestissään Jalonen toteaa:

"Tämä asia kyllä olisi hyvä käsitellä julkisesti, koska tässä on kyse niin selvästä yhteneväisyydestä. Kyseessä on yleiseurooppalainen poliittinen liikehdintä, jolla on ilmentymänsä myös Suomessa, ja tämä oli sen toistaiseksi väkivaltaisin lopputulos. Breivik on selkeästi tämän päivän monikulttuurisuus- ja maahanmuuttokriittisen liikkeen tuote."

Kontekstin hahmottamiseksi kannattaa ehdottomasti lukea myös Jalosen katsaus Breivikin viitekehykseen sekä Guardianin juttu, joka toteaa, että Breivik "ei ole norjalainen kummajainen, vaan oire kulttuurisesti motivoituneen poliittisen väkivallan kasvusta Euroopassa"


Breivikin erottaa hänen hengenheimolaisistaan lähinnä se, että hänestä tuli tarpeeksi monomaaninen katsoakseen oikeudekseen ja velvollisuudekseen siirtyä nyt suoraan ja äärimmäisen väkivaltaiseen toimintaan. Aatteellisesti ja retorisesti ei juuri mikään muu (kertovaa ristiretkeläisromanttista kuvastoa lukuunottamatta). Väistämätön johtopäätös on, että monikulttuurisuutta ja maahanmuuttoa vastustavan liikkeen - etenkin sen keskeisten edustajien - on korkea aika ryhtyä avoimeen itsekritiikkiin kärjistävän sanankäyttönsä ja ideologisten rakennelmiensa suhteen. Itsekritiikkiä ei ole tyhmäksi tekeytyminen, väistely ja huomion siirtäminen pois tekstin ydinmerkityksestä, ei myöskään alapäätermein sanaileva "en ota minkäänlaista vastuuta" -kieltoreaktio. Yhtä vähän sitä on uhritahon harjoittaman politiikan syyllistäminen ja oma hurskastelu, varsinkin jos on vain jokin aika sitten vaatinut "joka puolelle" soluttautuneen "äärivasemmiston" edustajia tilille tyyliin "kansanpetturit sotaoikeuteen".


[1] Esimerkiksi YLE:n välittämän käsityksen mukaan "suurin osa" manifestista olisi kopioitu Unabomberilta. Mutta tätä kopioi 1500-sivuisessa tekstissä - termejä vaihtaen: "black people" > "muslims"; "leftists" > "cultural marxists" - vain pieni osa, eri tietojen mukaan muutama tai korkeintaan muutama kymmenen sivua. Sunnuntaisessa Unabomber-selityksen aallossa oli ilmeisesti kyseessä "Norjan hommaforumilta" eli document.no-sivustolta (jonne myös Breivik kirjoitti) levinnyt silmänkääntö eli yritys kääntää huomio pois nykyisestä äärioikeistolaisuudesta.