tiistai 3. huhtikuuta 2012

Miten tappouhkausten ja kritiikin rinnastamisesta tulee laittomuuksien oikeutus



Perussuomalaisten ja heidän kriitikoidensa väliseen keskusteluun liittyen tulee joskus mieleen, että poliisin olisi syytä kiirehtiä ensin tuomitsemaan sellaiset selkeät laittomuudet kuin tappo- ja väkivaltauhkaukset, ja vasta sen jälkeen huomautella siitä, mikäli kiistelyn osapuolilla olisi puhetapansa asiallisuudessa muuta korjattavaa. 

Jos toisella puolella esitetään väkivalta- tai jopa tappouhkauksia ja toisella puolella harjoitetaan normaaliin demokraattiseen kansalaiskeskusteluun kuuluvia vapauksia - esimerkiksi tappouhkausten kritisointia –, kannanoton pitää olla selvä. 

Seuraavassa esimerkki siitä, miten käy, mikäli poliisi yrittää liiaksi tasapainoilla "keskitiellä". Käy niin, että poliisin kannanotoista tulee – poliisin tarkoittamatta – laittomuuksien jatkamisen puolustus.

"Kirjailija Jussi K. Niemelä kertoo tehneensä rikosilmoituksen kahden perussuomalaisen aktiivin hänelle esittämistä uhkauksista. Niemelä kertoo asiasta useille medioille lähettämässään tiedotteessa.

Poliisi vahvistaa epäilevänsä useita henkilöitä laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta.
Niemelä kertoo joutuneensa toistuvien uhkailujen kohteeksi. Hän on blogissaan kritisoinut perussuomalaisia.
Niemelän jättämä rikosilmoitus koskee kahta henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet tai vaikuttavat edelleen Pirkanmaan perussuomalaisissa. Kyse ei ole kuitenkaan kansanedustajista.
Väitetyt teot ovat tapahtuneet sosiaalisessa mediassa Facebookissa. Suuri osa uhkauksista on esitetty nimimerkin takaa perussuomalaisaktiivien Facebook-sivuilla.
- Nimimerkit käyttävät Yhdysvaltalaista palvelinta, joten käyttäjien tietojen saaminen tällaisissa tapauksissa ei ole ihan yksinkertaista. Yhden tapauksen kohdalla syyttäjä pohtii parhaillaan, onko tässä asiassa näitä tietoja syytä lähteä jäljittämään. Tässä asiassa on kaksi puolta, joiden yhteentörmäyksestä on syntynyt tällainen aatteiden kolari, arvioi rikosylikonstaapeli Mika Myöhänen Helsingin poliisista."


"Kirjailija, toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Jussi K. Niemelä on tehnyt rikosilmoituksen kahdesta perussuomalaisesta aktiivista.

Toinen heistä on ollut puolueen ehdokkaana eduskuntavaaleissa vuonna 2007. Toinen on Pirkanmaan perussuomalaisten hallituksen varajäsen.
Niemelä on kritisoinut blogissaan perussuomalaisten rasistista väkivaltaretoriikkaa. Asiasta ensimmäisenä uutisoinen Kansan Uutisten mukaan tämä on kuumentanut tunteita, ja Facebook-keskusteluissa on muun muassa kyselty Niemelän kotiosoitteen perään sekä puhuttu hänen nylkemisestään veitsellä.
Rikosylikonstaapeli Mika Myöhänen Helsingin poliisista vahvistaa, että esitutkinta on meneillään. Myöhäsen mukaan myös Niemelä on kirjoittanut blogissaan kärkevästi vastustajistaan, mutta hänestä ei ole tehty rikosilmoitusta.
- Alatyylistä kielenkäyttöä on ollut puolin ja toisin, arvioi Myöhänen.
Poliisi tutkii tekoja kunnianloukkauksina ja laittomina uhkauksina.
Niemelä kertoo lehdessä, että uhkailua on jatkunut joulukuusta asti ja se on käynyt koko ajan yhä väkivaltaisemmaksi.
Kansan Uutisten mukaan hän on toimittanut kopiot uhkauksista kaikille eduskuntaryhmien puheenjohtajille."





"Helsingin poliisi tutkii kahden paikallisen perussuomalaisen Facebook-kirjoittelua. Tietokirjailija Jussi K. Niemelä syyttää kangasalalaista Jani Viinikaista ja tamperelaista Klaus Elovaaraa laittomista uhkauksista. Elovaaran kohdalla selvitellään myös syyllistymistä kunnianloukkaukseen.
Viinikainen kiistää syyllistyneensä mihinkään.
En tiedä miksi minut on vedetty mukaan, hän sanoo.
Samoilla linjoilla on Elovaara.
En ole omalla nimelläni maininnut mitään, vastaa Elovaara.
Kirjailijana tunnettu Elovaara pyrki vuonna 2007 eduskuntaan. Hänen väitetään esiintyvän Facebookissa salanimellä Leon Degrelle. Elovaara kiistää olevansa kyseinen kirjoittaja. Degrelle oli belgialainen äärioikeistolainen poliitikko, joka teki yhteistyötä natsien kanssa toisessa maailmansodassa.
Joku on kaapannut kuvani kyseiseen profiiliin, sanoo Elovaara.

Viinikainen on Pirkanmaan perussuomalaisten hallituksen varajäsen ja Kangasalan perussuomalaisten sihteeri ja taloudenhoitaja. Hän haluaa korjata väitteitä, joiden mukaan hänet olisi erotettu kyseisistä tehtävistä.
Internetissä leviää asiasta valheellista tietoa.
Viinikaisen mukaan riitelyn taustalla on kahden erilaisen aatemaailman törmääminen. Kielenkäyttö on ollut värikästä puolin ja toisin.
Viinikainen katsoo olevansa mustamaalaamisen kohteena internetissä ja mediassa.
Esitellään jotain Facebookista tehtyjä kuvakaappauksia. En itse alennu vastaavaan, hän tuhahtaa.
Elovaaran mielestä poliittiset vastustajat jahtaavat perussuomalaisia. Kumpikin miehistä harkitsee oman tutkintapyynnön tekemistä.

Viinikainen on ollut aiemmin julkisuudessa Facebookin vuoksi. Marraskuussa hän perusti ryhmän ”Irti Setan otteesta”. Tuoreempi tempaus oli helmikuussa julkisuutta saanut ryhmä ”Mannet kuriin”. Hän sanoo, että ryhmät olivat itse asiassa kritiikkiä median toimintaa kohtaan ja niihin oli ilmaantunut ulkopuolisia kirjoittajia, jotka syyllistyivät asiattomuuksiin.
En ole enää ryhmiä perustanut, ettei päästä tarttumaan mihinkään, hän linjaa."


Tässä siis nähdään, että Niemelää uhkaillut parivaljakko vetäytyi mm. poliisin sanojen taakse, jotka se käänsi omaksi puolustuksekseen.

Jos poliisi rinnastaa toisiinsa lain suojaaman kriittisen keskustelun ja lain tuomitseman henkilöönkäymisen, se asettuu keskitielle, joka ei ole keskellä, ja seuraus on juuri tämä: poliisi tulee tarkoittamattaan normalisoineeksi uhkailemisen osaksi "aatteiden törmäystä" ja "kärkevää kielenkäyttöä" ja tulee vähätelleeksi perusoikeuksiin puuttumista.

Samaan aikaan, kun Klaus Elovaara kumppaneineen selitteli Tori-lehdelle tekemisiään, jatkoi Leon Degrelle (moneen kertaan todistetusti Klaus Elovaara, ks. esim. kuvakaappaukset FB-ryhmässä "Jussi Halla-ahon kootut sanansasyömiset") eri henkilöihin kohdistuvaa solvaamista ja uhkailua. Pari pientä otetta täällä: http://vallanvahtikoira.blogspot.com/search?updated-max=2012-03-18T15:15:00%2B02:00&max-results=7

Ei kommentteja: